مقدمه

پرستار مراقبت ویژه فردی است ورزیده و دارای دانش عالی که به عنوان عضوی فعال از گروه مراقبتی، وظیفه ارائه کاملترین و مناسب ترین مراقبت را به بیماران بدحال در بخش های ویژه به عهده دارد. دانش و مهارت های این پرستاران در راستای پیشگیری از بیماری ها، حفظ و ارتقاء سلامت، ادامه درمان نوتوانی و آسایش و آرامش بیماران بدحال به کار گرفته می شود. پرستار مراقبت ویژه کارایی حرفه ای خود را با آموزش مداوم (نظری و عملی) و پژوهش در رشته های مرتبط با محوریت بخش مراقبت ویژه تداوم می بخشد.

در دو دهه اخیر در برخی دانشگاه های معتبر دنیا از جمله  Nottingham، James Cook، California San Francisco (UCSF)، Stanford، Johns Hopkins توجه ویژه ای به راه اندازی دوره های آموزشی دانشگاهی برای پرستاران بالینی شده است. حاصل این امر ایجاد رشته هایی چون پرستاری پیشرفته، پرستاری مراقبت های ویژه و زیرشاخه های پرستاری مراقبت های بیماری های قلب و عروق، ریه، کلیه و دیگر رشته های مشابه است.

در ایران نیز به دنبال نیاز به ارائه مراقبت های ویژه، در سه دهه اخیر توجه خاصی به این امر شده است و به تبع آن همزمان با تاسیس بخش های مراقبت های ویژه، دروه هایی در این خصوص در بعضی از مراکز برگزار شده است. از سال 1368 دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران برنامه های 6 ماهه پرستاری مراقبت های ویژه برگزار نمود. در حال حاضر نیز در برخی از مراکز آموزشی دوره های 6 ماهه پرستاری مراقبت های ویژه CCU، ICU و دیالیز برگزار می گردد. از سال 1387 اولین دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته پرستاری مراقبت های ویژه در دانشکده های پرستاری بر اساس مجوز وزارت متبوع راه اندازی گردید. از سال تحصیلی 1392 با راه اندازی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته پرستاری ویژه گستره وظایف و فعالیت های گروه به نحو چشم گیری افزایش یافت.